
Η φύση δε γνωρίζει εξαφάνιση αλλά μόνο μεταμόρφωση. (Αναξαγόρας, 500-427 π.Χ., Προσωκρατικός φιλόσοφος & αστρονόμος)
Σαν σήμερα
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1 Ιανουαρίου 1989: Τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.
3 Ιανουαρίου 1961: Σε πυρηνικό εργοστάσιο που βρισκόταν στο Αϊντάχο των Η.Π.Α. σημειώθηκε μια έκρηξη ατμού σε έναν αντιδραστήρα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για την έναρξη λειτουργίας. Η έκρηξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 άνθρωποι.
13 Ιανουαρίου 2010: Έλαβε χώρα στην Αϊτή σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περίπου 316.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η πρωτεύουσα της χώρας καταστράφηκε.
21 Ιανουαρίου 1951: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Lamington στη Νέα Γουινέα. Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για περίπου 14 μήνες, σκοτώνοντας συνολικά 3.000 άτομα.
23 Ιανουαρίου 1556: Ο σεισμός που έλαβε χώρα στην επαρχία Shaanxi της Κίνας το πρωινό της 23ης Ιανουαρίου του 1556, ήταν ένας από τους καταστροφικότερους και φονικότερους σεισμούς που έχουν συμβεί ποτέ, σκοτώνοντας περίπου 830.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με μελέτες, το μέγεθός του ήταν κοντά στα 8 ρίχτερ.
23 Ιανουαρίου 1991: Στις 23 Ιανουαρίου 1991, οι δυνάμεις του Ιράκ, πιστεύοντας πως θα μπορέσουν να αποτρέψουν μια πιθανή υποθαλάσσια επίθεση από το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, άνοιξαν ορισμένες βαλβίδες μιας πετρελαϊκής εγκατάστασης στο Κουβέιτ αδειάζοντας τα αποθέματα των πετρελαιοπηγών και των πετρελαιοφόρων, απευθείας στον Περσικό Κόλπο. Η προσπάθειά τους είχε αποτέλεσμα, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στρώμα από πετρέλαιο στη θάλασσα, το οποίο είχε πάχος 10,16 εκατοστά, μήκος 161 χλμ και πλάτος 64 χλμ. Έπειτα από τρεις μέρες, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, υπολογίστηκε ότι περίπου 780.000 - 1.500.000 τόνοι αργού πετρελαίου είχαν χυθεί στον Περσικό Κόλπο.
26 Ιανουαρίου 2001: Σημειώθηκε σεισμός 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Γκουτζαράτ της Ινδίας. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 150.000 τραυματίστηκαν. Εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι λόγω του σεισμού.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
02 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα υδροβιότοπων
02 Φεβρουαρίου 1972: Στις 02 Φεβρουαρίου στην πόλη Ramsar του Ιράν, υπογράφηκε η ομώνυμη συνθήκη για τους υδροβιότοπους, η επίσημη ονομασία της οποίας είναι "Σύμβαση για τους Υδροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας ειδικά ως Ενδιαιτήματα Υδρόβιων Πτηνών". Αρχικά είχε ως σκοπό τη διατήρηση και την ορθολογική χρήση των υδροβιότοπων ως ενδιαιτήματα για τα υδρόβια πτηνά. Αργότερα διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της, αναγνωρίζοντας τους υδροβιοτόπους ως οικοσυστήματα με μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για την ευημερία των ανθρώπινων κοινωνιών γενικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν 11 υδροβιότοποι που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar και είναι οι εξής:
- Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς
- Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
- Αμβρακικός Κόλπος
- Λίμνη Μικρή Πρέσπα
- Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Αλυκή Κίτρους
- Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια
- Λίμνη Κερκίνη
- Δέλτα Νέστου
- Λίμνη Βιστωνίδα - Λιμνοθάλασσα Πόρτο-Λάγος
- Λίμνη Ισμαρίδα & σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Θράκης
- Δέλτα Εβρου
4 Φεβρουαρίου 1867: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι.
6 Φεβρουαρίου 2023: Σημειώθηκαν 2 σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νότια Τουρκία. Οι σεισμοί αυτοί προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και στη βόρεια Συρία και είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν η ζωή τους τουλάχιστον 54.000 άνθρωποι. Υπήρξαν επίσης, περισσότεροι από 100.000. Χιλιάδες κτίρια καρτερεύσαν, περισσότεροι από 13.000.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από αυτούς τους σεισμούς, ενώ εξαιτίας τους ξέσπασαν και πολλές πυρκαγιές στην Τουρκία.
12 Φεβρουαρίου 1809: Γεννιέται στο Σρούσμπερι της Αγγλίας ο Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος, φυσιοδίφης και γεωλόγος. Ο Δαρβίνος έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης (ήταν ο εισηγητής του μηχανισμού της φυσικής επιλογής, μέσω του οποίου ισχυρίστηκε πως συντελείται η εξέλιξη κατά την οποία όλα τα είδη ζωής προέρχονται από κοινούς προγόνους και έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου).
12 Φεβρουαρίου 2006: Ένας αθλητής που έτρεξε στο μαραθώνιου του Χονγκ Κονγκ πεθαίνει και άλλοι 4800 δρομείς χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια λόγω της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα.
14 Φεβρουαρίου 1556: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Shaanxi της Κίνας. Ήταν ένας από τους φονικότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ, μιας και άφησε πίσω του 830.000 νεκρούς
16 Φεβρουαρίου 1810: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη με 2.500 θύματα.
16 Φεβρουαρίου 1834: Γεννιέται στο Πότσδαμ της Γερμανίας ο Ερνστ Χέκελ, βιολόγος, φυσικός, φυσιοδίφης, φιλόσοφος και καλλιτέχνης. Ο Χέκελ, μεταξύ άλλων, εισήγαγε πολλούς νέους όρους στην επιστήμη της βιολογίας και ανακάλυψε μεγάλο αριθμό νέων ειδών.
16 Φεβρουαρίου 2005: Το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου του 2005 τέθηκε σε ισχύ το Πρωτόκολο του Κιότο στο οποίο περιλαμβάνονται τα απαραίτητα βήματα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται λόγω της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτό, τα κράτη που το έχουν υπογράψει δεσμεύθηκαν να ελαττώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου την πρώτη περίοδο δεσμεύσεων (2008 - 2012) κατά ένα συγκεκριμένο στόχο σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 (ή του 1995 για ορισμένα αέρια). Η δεύτερη περίοδος δεσμεύσεων του Πρωτοκόλου του Κιότο άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2013 και λήγει το 2020. Το βασικό μειονέκτημα του Πρωτοκόλου αυτού είναι ότι υποχρεώνει μόνο τις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν το υπέγραψαν ποτέ, ο Καναδάς αποχώρησε πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου δεσμεύσεων και η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία δε συμμετέχουν στη δεύτερη περίοδο δεσμεύσεων, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι το Πρωτόκολλο αφορά πια μόνο το 14% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
28 Φεβρουαρίου 1792: Γεννιέται στην Εσθονία ο Καρλ Ερνστ φον Μπάερ, ο οποίος ήταν, μεταξύ άλλων, φυσιοδίφης, βιολόγος, μετεωρολόγος και γεωγράφος. Ο φον Μπάερ ήταν μέλος της Ρωσικής Επιστημονικής Ακαδημίας, συνιδρυτής της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ρωσικής Εταιρίας Εντομολογίας.
ΜΑΡΤΙΟΣ
01 Μαρτίου 1872: Ιδρύεται το εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν στις Η.Π.Α.. Το πάρκο αυτό ήταν το πρώτο του είδους του και είναι γνωστό για την άγρια ζωή που φιλοξενεί (θηλαστικά, ερπετά, πτηνά, ψάρια). Έχει πολλά είδη οικοσυστημάτων, αλλά το κυρίαρχο είναι το υποαλπικό δάσος. Το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν εκτείνεται σε μία περιοχή 8.980 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει λίμνες, φαράγγια, ποτάμια και οροσειρές. Τα δάση καταλαμβάνουν το 80% της περιοχής του πάρκου, με το υπόλοιπο 20% να είναι λιβάδια. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως βρίσκεται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της γης, το οποίο είναι ενεργό.
7 Μαρτίου 1867: Σημειώθηκε στη Λέσβο σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 550 ανθρώπους.
11 Μαρτίου 2011: Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκειας 6 ολόκληρων λεπτών χτύπησε την Ιαπωνία. Ο σεισμός αυτός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή και είχε ως αποτέλεσμα το νησί Χόνσου να μετακινηθεί κατά 2 εκατοστά ανατολικά. Σε λιγότερο από 1 ώρα μετά το σεισμό, ένα τσουνάμι έπληξε με μεγάλη σφοδρότητα τις ακτές της ανατολικής Ιαπωνίας. Λίγο αργότερα έφτασε μέχρι το πυρηνικό εργοστάσιο της TEPCO στη Φουκουσίμα. Τα υπόγεια πλημμύρισαν, τα συστήματα ψύξης σταμάτησαν να λειτουργούν και ακολούθησε τήξη 3 από τους 6 αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκλυση τεραστίων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και το νερό. 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι, περισσότεροι από 150.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ο αριθμός αυτών που επλήγησαν από τη ραδιενέργεια ίσως δεν μπορέσει να υπολογιστεί ποτέ. Σύμφωνα με την Πυρηνική Αρχή της Ιαπωνίας πάντως, η ποσότητα της ραδιενέργειας που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα, είναι ισοδύναμη με 168 πυρηνικές βόμβες σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.
16 Μαρτίου 2007: Το εθνικό πάρκο του Δέλτα του Έβρου ιδρύθηκε μόλις το 2007, αν και είχε ανακηρυχθεί ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας με τη συνθήκη Ramsar από το 1974. Έχει έκταση 200.000 στρέμματα, 95.000 από τα οποία προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar. Παρά την υποβάθμιση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες, το Δέλτα του Έβρου φιλοξενεί μια ποικιλία διαφορετικών βιοτόπων (παραποτάμια βλάστηση, θαμνώνες με αρμυρίκια, υγρά λιβάδια με βούρλα, υποβρύχια βλάστηση των αλμυρών - υφάλμυρων υδάτων, βλάστηση των λιμνοθαλασσών - γλυκών υδάτων, αλοφυτική βλάστηση και αμμόφιλη βλάστηση) καθώς και πλήθος ειδών της πανίδας (πτηνά, αμφίβια, ψάρια, ερπετά και θηλαστικά).
21 Μαρτίου 1768: Γεννιέται στη γαλλική πόλη Οσέρ ο Ζαν Μπατίστ Ζοζέφ Φουριέ, φυσικός και μαθηματικός. Ο Φουριέ ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
24 Μαρτίου 1989: Στις 24 Μαρτίου του 1989, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το πετρελαιοφόρο Exxon Valdez που ήταν φορτωμένο με 1,26 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και βρισκόταν στον Πορθμό Prince William στην Αλάσκα, συγκρούστηκε με τον ύφαλο Bligh. Τα τοιχώματά του τρύπησαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια από τις καταστροφικότερες διαρροές πετρελαίου στην ιστορία. Το μεγαλύτερο μέρος της διαρροής έγινε μέσα στις πρώτες οκτώ ώρες από το ατύχημα. Συνολικά χύθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του ατυχήματος 260.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ή 41.000 περίπου τόνοι. Η διαρροή του πετρελαίου μπορεί να σταμάτησε λίγες μέρες μετά το ατύχημα, τα οικοσυστήματα της περιοχής όμως, 30 σχεδόν χρόνια μετά, δεν έχουν ανακάμψει πλήρως ακόμα. Οι επιπτώσεις της καταστροφής του Exxon Valdez στο περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθούν. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως περισσότερα από 600.000 πουλιά, εκατομμύρια ψάρια και θαλάσσια ζώα βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Φυσικά επηρεάστηκε και ο τρόπος ζωής των οικισμών της περιοχής με το μεγαλύτερων μέρος των κατοίκων να αλλάζει αναγκαστικά συνήθειες προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει.
28 Μαρτίου 1979: Στις 28 Μαρτίου του 1979, συνέβη το καταστροφικότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία των Η.Π.Α. στο Three Mile Island, 300 χλμ μακρυά από τη Νέα Υόρκη. Μια μικρή βλάβη στην τροφοδοσία των ατμογεννητριών με νερό είχε ως αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί ο πυρήνας ενός αντιδραστήρα. Παρότι το περίβλημα του αντιδραστήρα άντεξε, μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών αερίων εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα. Ο αριθμός αυτών που νοσούν από καρκίνο στις γύρω περιοχές είναι αυξημένος, παρόλα αυτά, μελέτες οι οποίες έγιναν δεν έδειξαν κάποια σχέση ανάμεσα στο γεγονός αυτό και στο πυρηνικό ατύχημα.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
19 Απριλίου 1882: Πεθαίνει στο Downe του Κεντ στην Αγγλία ο Κάρολος Δαρβίνος.
23 Απριλίου 1933: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κω. Ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 178 ανθρώπους.
25 Απριλίου 2015: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Νεπάλ. Σχεδόν 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
26 Απριλίου 1900: Γεννιέται ο Τσαρλς Φράνσις Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος και φυσικός. Το 1935, ανέπτυξε στη Νότιο Καλιφόρνια των Η.Π.Α. την κλίμακα Ρίχτερ, η οποία μετράει το μέγεθος των σεισμών.
26 Απριλίου 1986: Το βράδυ της 26ης Απριλίου του 1986, συνέβη ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας στο Εργοστάσιο Παραγωγής Πυρηνικής Ενέργειας Τσέρνομπιλ στην πόλη Πρυπιάτ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (σήμερα ανήκει στην Ουκρανία). Οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει εάν το σύστημα ψύξης θα συνέχιζε να λειτουργεί στην περίπτωση μιας αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα. Κατά τη διάρκεια του πειράματος αυτού, οι τεχνικοί απενεργοποίησαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης ισχύος του αντιδραστήρα 4, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας όμως τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του. Η ισχύς συνέχισε να πέφτει και οι τεχνικοί στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν τη δυσλειτουργία προέβησαν σε μια σειρά λανθασμένων ενεργειών που είχαν σαν αποτέλεσμα διαδοχικές εκρήξεις οι οποίες τίναξαν στον αέρα ολόκληρη τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού απελευθερώθηκαν στον αέρα, με τη βοήθεια του οποίου και μεταφέρθηκαν στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς. Επί δέκα ημέρες, τα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα ίση με 200 βόμβες σαν αυτή που είχε πέσει στη Χιροσίμα. Πάνω από την Ευρώπη και μέχρι το Βόρειο Πόλο απλώθηκε ραδιενεργό νέφος. Χρειάστηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000μ³ σιδηροπαγούς σκυροδέματος, για να θαφτούν τα πυρηνικά καύσιμα και τα ραδιενεργά συντρίμμια μέσα σε μια σαρκοφάγο. Τις πρώτες μέρες μετά το ατύχημα πέθαναν 31 άνθρωποι (κυρίως εργαζόμενοι στο Τσέρνομπιλ), λόγω της απευθείας έκθεσής τους στη ραδιενέργεια, ενώ μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 25.000 άνθρωποι οι οποίοι πήγαν στον τόπο του ατυχήματος προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του πυρηνικού σταθμού. Στην Ελλάδα ο αριθμός των θυμάτων του Τσέρνομπιλ φτάνει τους 1.500 (χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις περίπου 2.500 κυήσεις που διακόπηκαν για προληπτικούς λόγους). Περίπου 150.000χλμ² γύρω από τον αντιδραστήρα θεωρήθηκαν μολυσμένα και 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τη στιγμή που περίπου 6.000.000 εξακολουθούν να βρίσκονται σε μολυσμένες περιοχές. Το οικονομικό κόστος για την τότε Σοβιετική Ένωση, υπολογίζεται στα 8.000.000.000 ρούβλια (≈120.000.000 €).
26 Απριλίου 1989: Ο τυφώνας Νταουλατπούρ - Σατούρια έπληξε το κεντρικό Μπαγκλαντές και άφησε πίσω του 1.300 νεκρούς.
27 Απριλίου 1894: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αταλάντη, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 225 ανθρώπους.
ΜΑΪΟΣ
5 Μαΐου 1829: Η πόλη της Δράμας καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά μετά από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ζημιές προκλήθηκαν και σε κοντινούς νομούς (Καβάλας, Θεσσαλονίκη, Ξάνθης, Σερρών). Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Βουκουρέστι και την Κωνσταντινούπολη. Τα θύματα του σεισμού αυτού ήταν 10.
12 Μαΐου 2008: Σημειώθηκε σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας. Περισσότεροι από 87.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
16 Μαΐου 1830: Πεθαίνει στο Παρίσι ο Ζαν Μπατίστ Ζοζέφ Φουριέ.
19 Μαΐου 1919: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Kelut στην Ινδονησία σκοτώνοντας 5.000 ανθρώπους.
20 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα μέλισσας
27 Μαΐου 1774: Γεννιέται στο Ναβάν της Ιρλανδίας ο Σερ Φράνσις Μποφόρ, Ιρλανδός υποναύαρχος στο βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και υδρογράφος του βρετανικού ναυαρχείου. Δημιούργησε την κλίμακα Μποφόρ για τη μέτρηση της έντασης των ανέμων.
31 Μαΐου 1970: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πόλη Chimbote του Περού. 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 800.000 έμειναν άστεγοι.
ΙΟΥΝΙΟΣ
03 Ιουνίου 1979: Μια βλάβη σε μια πετρελαϊκή πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού, οδήγησε σε διαρροή πετρελαίου. Οι υπεύθυνοι κατάφεραν περίπου ένα χρόνο αργότερα να σταματήσουν τη διαρροή. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα χυνόταν κάθε μέρα στη θάλασσα ποσότητα πετρελαίου ίση με 20.000 βαρέλια κατά μέσο όρο (συνολικά 480.000 περίπου τόνοι πετρελαίου). Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε είχε έκταση γύρω στα 2.850 χλμ2 ενώ η ζημιά που προκάλεσε στη θαλάσσια πανίδα και την άγρια ζωή της περιοχής ήταν ανυπολόγιστη.
05 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
05 Ιουνίου 1972: Πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας η πρώτη σύνοδος του ΟΗΕ με θέμα το περιβάλλον, η οποία έγινε γνωστή ως "Διάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον". Στη Διάσκεψη της Στοκχολμης συμμετείχαν 114 χώρες και υιοθέτησαν δύο κείμενα: τη διακήρυξη αρχών για το περιβάλλον και το πλάνο δράσης για το περιβάλλον, το οποίο αποτελείται από 109 συστάσεις. Η εν λόγω διάσκεψη είχε ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).
8 Ιουνίου 1804: Λαμβάνει χώρα στην Πάτρα σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με 10 θύματα.
11 Ιουνίου 1910: Γεννιέται στην πόλη Σαν Αντρέ Ντε Κουμπζάη της Γαλλίας ο διάσημος ωκεανογράφος και εξερευνητής Ζακ-Υβ Κουστώ. Εκτός των παραπάνω, ο Κουστώ ήταν και συγγραφέας, κινηματογραφιστής, φωτογράφος, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, πρόεδρος της Γαλλικής Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Εξελιγμένων Θαλάσσιων Ερευνών. Κατασκεύασε το 1936 την πρώτη μάσκα καταδύσεων και δέκα χρόνια αργότερα, με τη βοήθεια του μηχανικού Εμίλ Γκανιάν την πρώτη ολοκληρωμένη στολή καταδύσεων. Έχει γράψει πλήθος επιστημονικών βιβλίων και έχει γυρίσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών ταινιών και ντοκιμαντέρ.
12 Ιουνίου 2017: Λαμβάνει χώρα στη Λέσβο σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός σχεδόν ισοπέδωσε το χωριό Βρίσα στο νότιο μέρος του νησιού, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της και 15 άτομα να τραυματιστούν.
15 Ιουνίου 1995: Λαμβάνει χώρα στο Αίγιο Αχαΐας σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές και άφησε πίσω του 26 νεκρούς.
20 Ιουνίου 1978: Λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε περισσότερα από 15.000 κτήρια και άφησε πίσω του 49 νεκρούς, 220 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους.
25 Ιουνίου 1997: Πεθαίνει στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή ο Ζακ-Υβ Κουστώ, σε ηλικία 87 ετών.
27 Ιουνίου 1886: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Φιλιατρά, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 326 ανθρώπους.
ΙΟΥΛΙΟΣ
03 Ιουλίου 2000: Ιδρύεται το Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα στην Αττική. Έχει έκταση 13,84 χλμ2 και απέχει από την πόλη της Αθήνας 40 χλμ. Φιλοξενεί συνολικά 19 τύπους ενδιαιτημάτων, 115 είδη πτηνών και αρκετά απειλούμενα είδη ερπετών, αμφίβιων και ψαριών γλυκού νερού.
10 Ιουλίου 1976: Μια έκρηξη σημειώθηκε στο εργοστάσιο καλλυντικών και αρωμάτων Industrie Chimiche Meda Societa Azionaria (ICMESA) στην πόλη Seveso της Ιταλίας. Αποτέλεσμα της έκρηξης αυτής ήταν να διαρεύσουν στο περιβάλλον μεγάλες ποσότητες καθαρής διοξίνης (περίπου 35 κιλά) με τη μορφή ενός τοξικού σύννεφου, μολύνοντας μια περιοχή έκτασης περίπου 15 χλμ2 και συνολικά σχεδόν 100.000 ανθρώπους.
21 Ιουλίου 2017: Λαμβάνει χώρα στην Κω σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός άφησε πίσω του 2 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές.
23 Ιουλίου 2009: Ιδρύεται το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών με έκταση 327 χλμ2. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών "αντικατέστησε" τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών που είχε ιδρυθεί το 1974 και είχε έκταση 194,7 χλμ2. Μπορεί κανείς να συναντήσει 49 τύπους οικοτόπων και πάνω από 70 διαφορετικούς τύπους βλάστησης. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως εδώ φιλοξενούνται περισσότερα από τα μισά είδη θηλαστικών, πτηνών κα αμφίβιων που απαντώνται σε ολόκληρη τη χώρα.
26 Ιουλίου 1919: Γεννιέται στο Letchworth Garden City της Αγγλίας ο Τζέιμς Εφραίμ Λάβλοκ, βιολόγος, χημικός, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και οικολόγος. Κατασκεύασε πολλά επιστημονικά όργανα, κάποια από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και από τη NASA και ήταν αυτός που ανεπτυξε την Υπόθεση της Γαίας, σύμφωνα με την οποία η γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης και η διαμόρφωση της ατμόσφαιρας, του κλίματος και του εδάφους επηρρεάζεται από την ύπραξη ζωής.
28 Ιουλίου 1976: Στην Tangshan της Κίνας συνέβη ο δεύτερος ίσως μεγαλύετρος σεισμός όλων των εποχών. Ο σεισμός είχε διάρκεια σχεδόν 10 δευτερόλεπτα και μέγεθος κοντά στους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ άφησε πίσω του (μαζί με τους μετασεισμούς που ακολούθησαν) περίπου 255.000 νεκρούς.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
9 Αυγούστου 1919: Πεθαίνει ο Γερμανός βιολόγος, φυσικός, φυσιοδίφης, φιλόσοφος και καλλιτέχνης Ερνστ Χέκελ.
12 Αυγούστου 1953: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό και πιο καταστροφικό σεισμό στην ιστορία του νησιού. Το Αργοστόλι, το Ληξούρι και η πόλη της Ζακύνθου ισοπεδώθηκαν και το νησί της Κεφαλλονιάς ανυψώθηκε κατά 60 εκατοστά. Ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 476 ανθρώπους.
14 Αυγούστου 2021: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αϊτή με περισσότερα από 2.200 θύματα. Περίπου 13.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.
18 Αυγούστου 1853: Έλαβε χώρα σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Θήβα με 13 θύματα.
23 Αυγούστου 1817: Έλαβε χώρα σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αίγιο Αχαΐας. Τα θύματα του σεισμού έφτασαν τα 65.
24 Αυγούστου 79: Σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη του Βεζούβιου που κατέστρεψε (μεταξύ άλλων) ολοσχερώς την κοντινή πόλη της Πομπηίας
29 Αυγούστου 2005: Ο τυφώνας Κατρίνα που σχηματίστηκε στις 23 Αυγούστου του ίδιου έτους στις Μπαχάμες, έπληξε τη Νέα Ορλεάνη. Το 80% της πόλης πλημμύρησε, ενώ πολλές συνοικίες παρέμειναν πλημμυρισμένες για ολόκληρες εβδομάδες. Εξαιτίας του τυφώνα, προκλήθηκαν πλημμύρες και καταστροφές από τη Φλόριντα μέχρι το Τέξας. Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1 Σεπτεμβρίου 1923: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Τόκιο - Γιοκοχάμα. Ο δυνατός αυτός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών κτηρίων και ένα τσουνάμι ύψους 12 μέτρων. Η καταστροφή συνεχίστηκε για αρκετές μέρες με τις φωτιές που ξέσπασαν εξαιτίας του σεισμού να καταστρέφουν το 90% περίπου των κτιρίων της Γιοκοχάμα, τη στιγμή που τα 2/5 του Τόκιο καταστράφηκαν ολοσχερώς. 143.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο μισός πληθυσμός των δύο πόλεων έμεινε άστεγος.
7 Σεπτεμβρίου 1999: Έλαβε χώρα στην Πάρνηθα σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι. Παρά το γεγονός πως ο σεισμός είχε επίκεντρο 18 χιλιόμετρα μακρυά από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, έμεινε γνωστός ως ο σεισμός της Αθήνας του 1999. Άφησε πίσω του 143 νεκρούς, περίπου 700 τραυματίες και μεγάλο αριθμό άστεγων.
16 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την προστασία της στιβάδας του όζοντος
16 Σεπτεμβρίου 1987: Υπογράφεται από 46 χώρες στο Μόντρεαλ του Καναδά το ομώνυμο πρωτόκολλο για τη μείωση των ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Στόχος του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ ήταν η σταδιακή εξάλειψη των ODS (Ozone Depleting Substances ή Ουσίες που Φθείρουν το Όζον) με σκοπό να μειωθεί η συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του όζοντος. Διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ίσχυσαν για τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πλέον, το πρωτόκολλο έχουν υπογράψει και οι 196 χώρες μέλη του ΟΗΕ.
18 Σεπτεμβρίου 1960: Εντοπίστηκε από τον Δρ. Άρη Πουλιανό και την επιστημονική του ομάδα ο Homo Erectus Trigliensis στο σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική. Πιστεύεται πως έζησε πριν από 700.000 χρόνια περίπου.
26 Σεπτεμβρίου 1932: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ιερισσό, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 161 ανθρώπους.
28 Σεπτεμβρίου 2018: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Σουλαουέζι της Ινδονησίας. Εξαιτίας του σεισμού αυτού δημιουργήθηκε τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου. Περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
29 Σεπτεμβρίου 1957: Έλαβε χώρα ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στο εργοστάσιο πλουτωνίου Μάγιακ κοντά στην πόλη Κιστίμ της πρώην ΕΣΣΔ. Σημειώθηκε έκρηξη σε μια δεξαμενή που περιείχε πάνω από 70 τόνους υψηλά ραδιενεργών υγρών αποβλήτων, ύστερα από την αποτυχία επιδιόρθωσης του συστήματος ψύξης. Η έκρηξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ραδιενεργού νέφους το οποίο μετακινήθηκε βορειοανατολικά. Πάνω από 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ο αριθμός των θανάτων και οι ευρύτερες επιπτώσεις του ατυχήματος δεν έγιναν γνωστές, λόγω του γεγονότος πως το συγκεκριμένο ατύχημα έγινε ευρέως γνωστό αρκετά χρόνια αργοτερα.
30 Σεπτεμβρίου 1985: Πεθαίνει στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια ο Αμερικανός σεισμολόγος και φυσικός Τσαρλς Φράνσις Ρίχτερ.
30 Σεπτεμβρίου 1999: Βορειοανατολικά του Τόκιο, στο πυρηνικό εργοστάσιο της Tokaimura, λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέχρι τότε πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας, όταν κάποιοι εργάτες έκαναν λάθος στην ανάμειξη ουρανίου σε δεξαμενή του εργοστασίου. Δυο από τους εργάτες πέθαναν, πάνω από 100 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν λόγω της έκθεσής τους στην ακτινοβολία, ενώ αρκετοί ήταν και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών που αναγκάστηκαν να εκγαταλείψουν τα σπίτια τους.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
6 Οκτωβρίου 1947: Στη Μεσσηνία έλαβε χώρα σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συνεπεία του σεισμού σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 20.
8 Οκτωβρίου 2005: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο κρατίδιο Κασμίρ το οποίο διεκδικείται από την Ινδία και το Πακιστάν. Ο σεισμός αυτός είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 79.000 ανθρώπων. Ακόμη, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
10 Οκτωβρίου 1957: Στο πυρηνικό εργοστάσιο της κομητείας Cumberland, στη Βορειοδυτική Αγγλία, συνέβη το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της Αγγλίας. Το κακό ξεκίνησε όταν απέτυχε ο έλεγχος της θερμοκρασίας του γραφίτη που βρισκόταν στον πυρήνα του ενός αντιδραστήρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε την απελευθέρωση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα που εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ευρώπη. Η πυρκαγιά κατάφερε να σβηστεί με τον περιορισμό της ροής του αέρα και με τη χρήση νερού, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο, μιας και θα μπορούσε να προκληθεί έκρηξη. Καμία από τις γύρω περιοχές δεν εκκενώθηκε. Υπήρξε όμως ο φόβος ότι έχει μολυνθεί το γάλα στις γειτονικές φάρμες κι έτσι αυτό καταστρεφόταν σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο και για ένα μήνα.
12 Οκτωβρίου 1856: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη και τη Ρόδο. 618 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν και ακόμα περισσότερα ήταν αυτά που υπέστησαν ζημιές.
26 Οκτωβρίου 2018: Σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 1:54 πμ με επίκεντρο 44 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ δυτικά - νοτιοδυτικά της Αθήνας. Από το σεισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε πολλά κτήρια του νησιού της Ζακύνθου, σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού της Ζακύνθου και ζημιές στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Σώστη. Στην περιοχή Κρυονερίου παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις βράχων. Το καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου που βρισκόταν στις Στροφάδες, το νησάκι που απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού. Ακόμη, δημιουργήθηκε ένα μικρό κύμα τσουνάμι, ύψους περίπου 20 εκατοστών. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Ιταλία, τη Μάλτα, την Αλβανία και τη Λιβύη. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί.
26 Οκτωβρίου 2018: Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ή 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 15:03 με επίκεντρο 5 χλμ βορειοανατολικά της Λαμίας. Προηγήθηκε θόρυβος ο οποίος έσπειρε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ιδιαίτερες ζημιές ή θύματα. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Θεσσαλονίκη.
29 Οκτωβρίου 1966: Στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας έλαβε χώρα σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός άφησε πίσω του ένα θύμα.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
11 Νοεμβρίου 1970: Ο κυκλώνας Bhola χτυπάει το ανατολικό Πακιστάν, το σημερινή Μπανγκλαντές, και τη δυτική Βεγγάλη της Ινδίας. Θεωρείται ο φονικότερος κυκλώνας όλων των εποχών και μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές. Στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.
13 Νοεμβρίου 2002: Κόβεται στη μέση και τελικά βυθίζεται το δεξαμενόπλοιο Prestige στην ευρύτερη περιοχή της Γαλικίας στην Ισπανία μετά από σφοδρή καταιγίδα. Πάνω από 77.000 τόνοι πετρέλαιο χύθηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό ως συνέπεια του ατυχήματος και η πετρελαιοκηλίδα έφτασε τελικά μέχρι τις ακτές τις Γαλλίας, της βόρειας Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στην περιοχή του ατυχήματος το ψάρεμα απαγορεύτηκε για ένα διάστημα 6 μηνών.
12 Νοεμβρίου 1970: 1.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες χωριά ισοπεδώθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι εξαιτίας του κυκλώνα Bhola που έπληξε το Μπαγκλαντές. Η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 185 χλμ/ώρα.
25 Νοεμβρίου 1839: Καταστράφηκε η πόλη Coringa στην Ινδία, από κυκλώνα με διάμετρο 15 μέτρων. Περισσότεροι από 300.000 ήταν οι νεκροί εξαιτίας του κυκλώνα αυτού.
28 Νοεμβρίου 1876: Πεθαίνει στο Τάρτου της Εσθονίας ο Καρλ Ερνστ φον Μπάερ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
03 Δεκεμβρίου 1984: Τα ξημερώματα τις 3ης Δεκεμβρίου του 1984 συνέβη η χειρότερη βιομηχανική καταστροφή του κόσμου στο εργοστάσιο παρασκευής φυτοφαρμάκων Union Carbide στην πόλη Bhopal της Ινδίας. Η καταστροφή ξεκίνησε όταν μπήκε νερό μέσα στη δεξαμενή όπου φυλασσόταν το ισοκυανικό μεθύλιο. Ακολούθησε έντονη αντίδραση και η πίεση μέσα στη δεξαμενή αυξήθηκε τόσο γρήγορα και τελικά έγινε τόσο μεγάλη που η βαλβίδα ασφαλείας (που κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν ελαττωματική) άνοιξε και το ισοκυανικό μεθύλιο διοχετεύτηκε στον πύργο καθαρισμού που ήταν κλειστός λόγω συντήρησης. Μέσα σε ελάχιστες ώρες 45 τόνοι του επικίνδυνου αερίου άρχισαν να εξαπλώνονται στις περιοχές γύρω από το εργοστάσιο και οι δρόμοι της πόλης γέμισαν με πτώματα ανθρώπων και ζώων. Σχεδόν 4.000 άνθρωποι έχασαν αμέσως τη ζωή τους, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται ανάμεσα στα 15.000 και 25.000.
12 Δεκεμβρίου 2015: Στις 12 Δεκεμβρίου του 2015 επιτεύχθηκε στο Παρίσι η "Συμφωνία των Παρισίων", μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Στόχος της ανωτέρω συμφωνίας είναι η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C και η συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της σε 1,5°C και αφορά το διάστημα από το 2020 και μετά.
16 Δεκεμβρίου 1920: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Haiyuan της Κίνας. Ο σεισμός έγινε αντιληπτός μέχρι τη Νορβηγία και κόστισε τη ζωή 200.000 ανθρώπων.
17 Δεκεμβρίου 1857: Πεθαίνει στο Σάσεξ της Αγγλίας ο Σερ Φράνσις Μποφόρ.
21 Δεκεμβρίου 1975: Επικυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο η Συνθήκη Ramsar ή αλλιώς "Σύμβαση για τους Υδροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας ειδικά ως Ενδιαιτήματα Υδρόβιων Πτηνών".
26 Δεκεμβρίου 2003: Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν του Ιράν. Ο σεισμός αυτός στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους.
26 Δεκεμβρίου 2004: Μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα του 2004, σεισμός μεγέθους 9,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο βυθό του Ινδικού Ωκεανού ανοιχτά της Σουμάτρα. Τον τρίτο ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί ακολούθησε τσουνάμι ύψους 30 μέτρων το οποίο έφτασε στις ακτές 15 χωρών από την Ινδονησία μέχρι την Ανατολική Αφρική. Συνεπεία του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους 230.000 - 280.000 άνθρωποι.